مشخصات فردی و زندگینامه
نام:سیدمحمد
نام خانوادگی:امین
شهرت:امین خراسانی
آدرس وب سایت:http://aminkhorasani.com
تخصص ها:فقه و اصول ، تفسیر ، اخلاق و عرفان

زندگی نامه

آیة الله العظمی حاج سید محمد امین در بیستم بهمن ماه سال 1336 هجری شمسی در شهر سبزوار از خطه خراسان رضوی در خانواده ای روحانی و اهل علم و زهد و تقوا دیده به جهان گشود. معظم له از طرف پدر و مادر از سادات حسینی (فرزندزادگان امام زین العابدین علیه السلام) و نسل در نسل در کسوت روحانی و ازعلماربانی بودند. والد معظم ایشان مرحوم آیة الله حاج سید علینقی امین سبزواری از روحانیون معروف و مشهور و ممتاز و مؤثر منطقه بود. پس از مهاجرت به تهران سالها در مدرسه سپهسالار قدیم و مدرسه مروی به تدریس متون فقه و اصول، منطق و حکمت اهتمام داشت. مادر ایشان نیز بانویی فاضله و شاعره و متبحّر در علوم قرآنی، صبیه مکرمه زنده یاد مرحوم حجة الاسلام و المسلمین سید حسین حسینی عربشاهی از اوتاد و زهاد، و در تعبد و تهجد کم نظیر بود.
در خردسالی همراه خانواده به تهران هجرت کرد. در ضمن تحصیل در مقطع دبیرستان در جلسات مذهبی و قرائت قرآن شرکت فعال داشت و با ادبیات عرب آشنا شد. پس از اخذ دیپلم ریاضی در سال 1354 به طور جدی به فراگیری علوم دینی و دروس حوزوی روی آورد. ابتدا در مدرسه آیت الله مجتهدی به درس و بحث پرداخت و با علاقه ای وافر و استعداد خوبی که داشت دروس حوزوی مقدمات و سطح عمومی را در تهران گذراند و برای ادامه تحصیل در سطح عالی به قم رفت.
 

اساتید سطح
ایشان از محضر علما و مدرسین متعدد در سطوح مختلف بهره گرفت که به تعدادی از آن بزرگواران اشاره می شود:
1- مرحوم والدشان آیة الله حاج سید علینقی امین که کتاب معالم در اصول و بخشی از شرائع و شرح لمعه، هم چنین تبصرة المتعلمین در فقه، حاشیه و شمسیه در علم منطق را نزد والد معظم آموخت.
2- مرحوم آیة الله مجتهدی، استاد اخلاق ایشان بودند و از مباحث اخلاقی و حدیثی معظم له بهره مند بودند. همچنین بخشی از کتاب شرائع الاسلام را از محضر ایشان تلمذ کرده اند.
3- مرحوم آیة الله تنکابنی، اخوی مکرم واعظ شهیر مرحوم فلسفی که مقدار قابل توجهی از جلد دوم شرح لمعه را نزد ایشان خواندند.
4- مرحوم آیة الله رحمانی مازندرانی، استاد اصول فقه و شرح لمعه که پس از چندی به قم آمدند و به تدریس مکاسب شیخ و کفایة الاصول پرداختند. ایشان عالمی به تمام معنا وارسته و سلیم النفس بود. عمده وقت خود را به مباحثات علمی و تدریس متون فقهی و اصولی و پاسخگویی به مراجعات مردم اختصاص داده بودند.
آیة الله امین پس از فراگیری سطح عمومی برای ادامه تحصیل در سطح عالی به حوزه علمیه قم هجرت کردند. در قم نیز از محضر اساتید بزرگ حوزه بهره بردند.
5- مرحوم آیةالله شیخ علی پناه اشتهاردی، استاد کتاب شرح لمعه.
6- مرحوم آیةالله فخر وجدانی، استاد شرح لمعه.
7- آیةالله علوی گرگانی، از مراجع عظام تقلید، استاد مکاسب و بیع.
8- آیةالله اعتمادی، استاد رسائل شیخ.
9- مرحوم آیةالله پایانی، استاد کتاب بیع مکاسب.
10- مرحوم آیةالله ستوده، استاد کفایة الاصول و مبحث خیارات.
 

اساتید درس خارج
آیة الله امین در مبحث خارج فقه و اصول نیز از محضر اساتید برجسته و مراجع عظام تقلید به مدت حدود چهارده سال بهره گرفت تا خود نیز قدرت اجتهاد و استنباط یافت.
1- آیةالله العظمی سید محمدرضا گلپایگانی قدس سره.
2 - آیةالله العظمی شیخ محمد فاضل لنکرانی قدس سره.
3- آیةالله العظمی شیخ جواد تبریزی قدس سره.
4- آیةالله العظمی شیخ حسین وحید خراسانی مدظله.
5- آیةالله العظمی شیخ ناصر مکارم شیرازی مدظله.
6- آیةالله العظمی سید علی خامنه ای مدظله.
همچنین مدتی از مباحث فلسفی و تفسیری آیة الله جوادی آملی در مسجد محمدیه جنب حرم کسب فیض نمود و بخشهایی از منظومه حکمت و اسفار را نزد ایشان و آیةالله انصاری شیرازی فراگرفت.
آیة الله امین در طول دوران تحصیل در تمام مراحل و سطوح به امر تبلیغ و تدریس، تحقیق و تألیف نیز اشتغال و اهتمام داشت.
 

تدریس:
_ متون سطح عالی در حوزه علمیه قم در سالهای 1370 - 75
_مباحث خارج فقه و اصول (از سال 1375 تا کنون)
_ معارف، اخلاق اسلامی، علوم قرآن، فقه، اصول، قواعد فقهیه، رجال و درایه، کلام، منطق، حقوق اساسی در دانشگاه (67 – 72(
_ تفسیر برخی سور ه های قرآن مانند حج، مؤمنون، جمعه، منافقون.

لیست تألیفات معظم له بالغ بر هفتاد جلد می باشد که بیست جلد آن به زبان عربی است. البته برخی از آنها هنوز به چاپ نرسیده است و در همین جزوه معرفی خواهد شد.

 

ویژگی های معظم له
آیة الله العظمی امین خراسانی دارای اصالت خانوادگی، علو طبع، همت بلند، نبوغ سرشار، ذوق سلیم، عزم راسخ، فعالیت مستمر، بینش سیاسی، بصیرت نافذ، برهان قاطع، بیان رسا و شیوا، نظم در امور، همچنین آراسته به زهد و تقوی و صبر و توکل و مکارم اخلاق است.
ایشان از محضر درس اساتید برجسته حوزه علمیه قم بهره مند بود. در طول سی سال به مطالعه و تحقیق تدریس و تألیف اهتمام داشت. از لطف و عنایت پروردگار و دعای خیر پدر و مادر برخوردار بود و از این جهت همیشه خدای متعال را حمد و شکر می کرد که این توفیقات را به ایشان عنایت فرموده است. ارادت خاص و وافر به اهل بیت عصمت و طهارت، و اعتمادی وصف ناپذیر به خدای سبحان داشت.
آیة الله امین، اهل قلم و بیان اند. هر فرصتی را برای بهره گیری از این دو نعمت الهی مغتنم می شمارند. همیشه کتاب و دفتر و قلم و کاغذ همراه دارند. لحظات را از دست نمی دهند و در هر فرصت هرچند کوتاه یا مطالعه می کنند و یادداشت برمی دارند یا به تألیف و تصحیح می پردازند. تحصیل و تدریس از همان ابتدا توأم با هم مورد اهتمام ایشان بود. هنگام تحصیل در مقطع سطح عالی سه درس می گرفتند و چهار یا پنج درس(مغنی اللبیب، معالم الاصول، مختصر المعانی، منطق مظفر و تحریر الوسیله) می گفتند. پس از طلوع آفتاب تا بعد از نماز عشاء مشغول مطالعه و درس و بحث و تحصیل و تدریس بودند.
آیةالله امین در حال حاضر نیز به تدریس چهار درس خارج در حوزه علمیه قم (دو درس خارج فقه و اصول صبح ها و دو درس خارج فقه و اصول عصرها) اشتغال و اهتمام دارند.